O domu

POVIJEST DOMA

Počeci zdravstvenog zbrinjavanja i njege bolesnika u zgradi koju i danas koristi ustanova započelo je tijekom prvog svjetskog rata pod nazivom „Dom narodnog zdravlja“.
Prvotna namjena bila je organiziranje sanatorija za njegu zaraznih bolesnika i za socijalno ugrožene starije osobe.
Nakon kapitulacije Italije u II. Svjetskom ratu, zgrada je upotrijebljena kao prihvatna vojna bolnica.
Nakon rata djelatnost se širila uz liječenje zdravstvenih problema i na zbrinjavanje starijih osoba te osoba s invaliditetom.
05. srpnja 1963. godine postaje socijalna ustanova pod nazivom“ Dom starih i nemoćnih Blato“ koji 1981. godine mijenja naziv u Dom za odrasle osobe Blato.
1982. godine izgrađen je novi paviljon te se povećava kapacitet Doma na 80 korisnika.

Osim starih i bolesnih osoba, na smještaj su dolazile mentalno oboljele osobe i osobe s intelektualnim oštećenjima.

Od prvih početaka u Domu su radile časne sestre Družbe kćeri milosrđa iz Blata.
Časne sestre su radile i stanovale u Domu sve do 1988. godine, kada se zapošljava veći broj civilnih radnika i to na poslovima njege.

Slika Doma bitno se mijenjala, a osobe s mentalnim oštećenjima postali su naša stvarnost.
09. listopada 1998. godine mijenja se naziv u „Zavod za socijalno zdravstvenu zaštitu odraslih osoba Blato“ uz mijenjanje dijela djelatnosti da bi ponovno promijenio naziv u „Dom za psihički bolesne odrasle osobe Blato“, 11. prosinca 2002. godine s kraćim nazivom „Dom za odrasle osobe Blato“.

Tijekom domovinskog rata u Domu su zbrinjavani prognanici i izbjeglice u stanju socijalno –zdravstvenih potreba, te se kapacitet povećavao do 92 ležaja.

28. travnja 2005. godine povodom Dana Općine Blato i blagdana sv. Vincence – nebeske zaštitnice Općine Blato, Domu je dodijeljen Zlatni grb Općine kao znak zahvalnosti brojnim generacijama koji su u proteklih 90 godina svojim nesebičnim radom brinuli o korisnicima, a sadašnjim zaposlenicima kao poticaj za daljnji kvalitetan rad i razumijevanje ljudi s posebnim potrebama.

09. 07. 2015. godine ustanova se zove ”Dom za odrasle osobe Blato”.

Danas potpunu brigu i skrb o korisnicima vode radnici različitih struka i kvalifikacija, pružajući usluge stanovanja, prehrane, osobne higijene, brige o zdravlju, njege te radne aktivnosti.

MISIJA

  • skrbimo za osobe s mentalnim oštećenjima promovirajući najveći stupanj individualnog razvoja svakog pojedinca, usmjeravamo znanje, iskustvo i sposobnost kako bi se osobe s mentalnim teškoćama što brže i kvalitetnije integrirali u zajednicu i ponovno postali aktivni članovi društva
  • otvorenom komunikacijom stvaramo toplo, sigurno i poticajno okruženje za osobni rast i razvoj pojedinca, učimo jedni od drugih, pomažemo jedni drugima i aktivno slušamo jedni druge
  • zalažemo se za smanjenje predrasuda i destigmatizaciju psihički oboljelih osoba s ciljem da ponovno postanu aktivni članovi zajednice
  • pravo na izbor skrbi uz poštovanje osobnosti, želja i potreba
  • razviti široki raspon visoko kvalitetnih usluga prilagođenih individualnim potrebama svakog korisnika.

VIZIJA

  • smatramo da je svaka osoba jedinstvena, zaslužuje priliku iskazati svoj potencijal na dostojanstven, bogat i slobodan život.

 


Ispis  
Zatvori